Sieraden › Hansken

Hansken de olifant uit Rijswijk.

Hansken Rijswijk is ontworpen door Piet design.

Product filters

Kleur

Materiaal

Filters toepassen

Sieraad

Filters toepassen

Het verhaal van Hansken de olifant.

In 1633 kwam Hansken vanuit Ceylon naar Nederland. Met een VOC-schip arriveerde ze in Amsterdam, maar reisde al snel door naar Rijswijk. Ze was een geschenk voor Frederik Hendrik, Prins van Oranje, en ging wonen in de stallen van Huis ter Nieuburch in Rijswijk. Deze paardenstallen waren gelegen in Oud-Rijswijk in het gebied achter de Tollensstraat, tussen de huidige Zeeman en Trattoria Maximo. Pal in het centrum op steenworpafstand van de Oude Kerk en Museum Rijswijk.Twee jaar later gaf Frederik Hendrik Hansken aan zijn neef Johan Maurits die haar op zijn beurt weer verkocht, omdat hij zelf naar het buitenland ging. Hansken wordt vanaf dat moment een reizende attractie. Ze trekt met haar nieuwe begeleider door heel Europa en wordt beroemd door haar vele kunsten. Zo kan ze ‘zwaard vechten’, ‘dieven ontmaskeren’ en ‘marcheren’.Ze komt nog een paar keer terug in Nederland en sterft uiteindelijk eind 1655 in Florence.
De bekendste afbeeldingen van Hansken zijn gemaakt door Rembrandt. Hij heeft haar in totaal drie keer zeer natuurgetrouw nagetekend.

Hansken was een van de eerste olifanten in Europa en werd mede door Rembrandt en door haar eigen kunsten een ware Europese beroemdheid