Veelgestelde vragen
Over klokken:
-Klok slaat verkeerd aantal slagen, is van slag.
Over weerinstrumenten:
-Admiral Fitzroy's kwikbarometer verplaatsen of verhuizen
-Huygens kwikbarometer verplaatsen of verhuizen.
Over horloges:
-Datum van een horloge aanpassen, snel verzetten.
Banden op maat
Als u bij het bestellen de polsomtrek opgeeft, wordt een eventuele stalen band op maat gemaakt. Losse schakels worden meegestuurd. Rubberen banden waarbij een stukje van de band moet worden afgeknipt kunnen op maat gemaakt worden. Alleen als het horloge teruggestuurd wordt, worden de kosten van een nieuwe band afgetrokken van het terug te storten bedrag. U kunt ervoor kiezen de band zelf in te korten om dit risico te voorkomen.
Waterdichtheid
Hoe waterdicht zijn horloges?
Met waterdichtheid wordt bedoeld hoe goed een horloge beschermd is tegen water.
Hierin bestaan een aantal gradaties:
Waterdicht tot 3 atm: dit horloge is bestand tegen regen en opspattend water.
Waterdicht tot 5 atm: dit horloge is geschikt om mee te zwemmen het is niet geschikt om mee te snorkelen en te duiken.
Waterdicht tot 10 atm: dit horloge is geschikt om de meest voorkomende watersporten mee te beoefenen is echter niet geschikt om mee te torenspringen of mee te duiken (met perslucht).
Waterdicht tot 20/30 atm: dit horloge is geschikt voor alle vormen van watersport en duiksport.
Waterdichtheid wordt aangeduid met de termen Bar (luchtdruk), ATM (atmosfeer) of meter. Wanneer er staat aangegeven in hoeverre een horloge waterdicht is, staat dit vaak aangegeven in meters. Hoe hoger het aantal meters hoe 'dieper' het horloge waterdicht is. Maar neem het aantal meters niet letterlijk! Het geeft namelijk aan hoeveel meter druk - vergelijkbaar met de druk van stilstaand water bij geen beweging - het horloge kan weerstaan..
Een horloge waarop staat aangegeven dat deze waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op is aangegeven, is alleen spatwaterdicht. Mocht het horloge toch helemaal nat worden, dan moet het zo snel mogelijk weer droog worden gemaakt en ter controle naar een horlogemaker gebracht worden.
Speciale kenmerken van waterdichte (duik)horloges Over het algemeen wordt er voor waterdichte horloges gebruik gemaakt van een drukbodem met een rubberen ‘O’-ring, om de achterkant van het horloge waterdicht te maken. Om een grotere (water)druk te kunnen weerstaan, wordt de bodem in de kast vastgeschroefd. Om nog verder te kunnen gaan, worden kronen en eventuele drukkers voorzien van een rubber ring en schroefdraad en dienen na gebruik te worden vastgedraaid aan de kast (geschroefde kroon). Horloges geschikt voor diepzeeduiken hebben over het algemeen een helium (ontluchtings)ventiel.
Risico's en onderhoud
Omdat waterdichtheid wordt aangegeven in eenheden druk die het horloge kan weerstaan, moet ook rekening gehouden worden met temperatuurverschillen. Doordat verschillende materialen, zoals het glas en de metalen kast, verschillend uitzetten, kunnen kastonderdelen vervormen, waardoor de afdichtende werking van de pakkingen verloren gaat. Zo kan lekkage ontstaan. Dit is met name het geval als een horloge op het strand in de hete zon is opgewarmd en dan plotseling in het veel koudere zeewater afkoelt. Bij horloges met 3, 5 en 10 bar waterdichtheid is daarom voorzichtigheid geboden. Pas ook op met heet water. Heet water uit een kraan, bad of sauna kan - wederom door drukverschillen - de kastonderdelen vervormen, waardoor de afdichtende werking van de pakkingen verloren gaat. Hierdoor kan het uurwerk beschadigen.
Type horloge glazen
Er zijn 3 verschillende soorten glas: mineraal, saffier en kunststof glas. Deze onderscheiden zich voornamelijk in krasbestendigheid. Mineraal glazen krassen minder snel dan kunststof glazen maar een harde klap tegen glas of kast kan schade opleveren aan het glas. Saffier glazen krassen bij normaal gebruik niet. Dit type glas kan alleen gekrast worden door diamant. maar een harde klap tegen glas of kast kan breukschade opleveren aan het glas.Kunststof glazen krassen vrij gemakkelijk. Voordeel: bij het stoten van het glas versplintert deze niet.
Zendergestuurde of Radiocontrolled klokken en horloges weigeren regelmatig te verzetten naar zomer- wintertijd.
Dit systeem werkt zoals een transistor radio: op plek A stoort het signaal, op plek B wordt het signaal goed ontvangen. Wanneer een uurwerk zich bevindt op een plek waar de ontvangst op dat moment slecht is, kan het uurwerk zich niet juist op tijd zetten.
Lift schachten, tram bedrading, mobiele telefonie, e.d. kunnen invloed hebben op het ontvangen van dit signaal. Wanneer een batterij bijna leeg is zal het uurwerk ook kunnen weigeren om op tijd te gaan staan.